5.

מהו הערך שבפרסום תוצרי הכתיבה?
להמחשת החלק הזה, עיינו בדוגמאות הבאות:
סופר החודש
מידעון להורים
מידעון לילדי הגן

אחת הדרכים לבטא הערכה כלפי כתיבה של ילד היא פרסום תוצריו, משמע לאנשים נוספים יש עניין בכתיבתו. המחשב מעודד כתיבה לשם פרסום, הואיל והוא מאפשר הפקה של טקסט כתוב על-פי המוסכמות ברמת היצג גבוהה ועיסוק לטווח ארוך במטלה. כתיבת תוצרים לפרסום מחזקת את המוטיבציה של הילדים ומזמנת מספר רב של התערבויות המורה לשיפור הכתיבה. התהליך כולו מקדם את התובנות של הילדים לגבי שיקולי דעת בכתיבה, חשיבה על המטרה, על הנמען ועל הסוגה, כל זאת לצד העדפות סגנוניות ולשוניות.

הילדים כותבים לעתים קרובות אולם, כמובן, לא כל טקסט מיועד לפרסום. על-פי-רוב הילדים כותבים ושומרים את עבודותיהם במחברות, במחשב ובקלסרים. המורה בשיתוף עם הילדים מחליטים מה מתוך עבודות אלה ראוי להגיע לפרסום ולשם מה. יש מקרים שבהם הכתיבה מיועדת מראש לפרסום - כגון מכתבים, מודעות, המלצות.

מובן שלשם כך על הילדים להיות מודעים למטרות הכתיבה ולנמענים השונים שאליהם כתבו. בהתאם לכך יוכלו לדון בשיקולים אלו:

  מה לפרסם ואיפה?
איך ועד כמה לשכלל את הטקסט?
איך לעצב את הטקסט?

את תוצרי הכתיבה אפשר לפרסם על קיר, על לוח, או על מדף במרכזים שונים בכיתה, על-פי התחום שבו עוסקים. ניתן לפרסם את תוצרי הכתיבה של הילדים בצורות שונות, כמו ספרים כיתתיים "מצטברים" (ספר הבדיחות של הכיתה, ספר שירים ועוד), ספר שנכתב בעקבות קריאה, ביקורת על ספרים, מכתב שנכתב לסופרת שתבקר בבית-הספר ועוד.

כדאי להקצות מקום שבו יהיו תלויים תוצרי כתיבה הכתובים בכתיבה ידנית ובאמצעות המחשב. מידת העריכה של הטקסט, ביזמת המורה ובהנהגתה, תלויה בנמען ובמקום שבו יתפרסם התוצר.

מספר אפשרויות לפרסום תוצרי כתיבה (בהתאם לשיקולי הדעת בבית הספר):
  אפשרות א:
פרסום של טקסטים שעברו עריכה במחשב בלבד. היתרון: רמת היצג גבוהה ויש חובת עריכה.
אפשרות זו בעייתית במקרה שהרבה ילדים צריכים לשכתב בו-זמנית ויש רק מעט עמדות מחשב.
  אפשרות ב:
פרסום של טקסטים הכתובים גם בעיפרון וגם במחשב. היתרונות: ניצול יעיל של זמן התלמידים, אפשר להתייחס לתהליכים התפתחותיים, גדלה המודעות של הילדים להבדלים שבין כתיבה ביד לכתיבה במחשב.
אפשרות זו מדגישה את הבדלי ההתייחסות מצד הקוראים (הורים, באי בית-הספר בכלל) אל הטקסט המודפס ואל זה שכתוב בכתב יד.
הטקסטים יכולים להתפרסם במספר מקומות:
  בכיתה
כדאי להקדיש מקום מיוחד ל"כתיבה בתהליך", שבו מפרסמים שכתובים שונים של תוצרי כתיבה שילדי הכיתה כתבו. הנמענים - אלה הנוכחים בחדר הכיתה - יודעים שזו לא כתיבה סופית ומוסכמת והם יכולים לעקוב מקרוב אחר שיפור הכתיבה לאור ההתערבות של עמיתים ושל המורה.
המטרה במקרה זה היא לימודית רפלקטיבית: אפשר לחזור לטקסטים ולגלות אחר זמן את מידת ההתקדמות.
  במסדרון או במרחב הלמידה המשמש את שכבת הגיל
ניתן לפרסם תוצרי כתיבה בכתיבה ילדית, כאשר הילדים יודעים שלא תמיד זוהי כתיבה מוסכמת. לחלופין, הטקסטים יהיו כתובים בכתיבה מוסכמת בידי המורה ומוצמדים לתוצר של הילד. הנמענים הם הילדים משכבת הגיל, או משכבות גיל שונות, וכן הורים ומבקרים המגיעים לביקור במרחב הלמידה של ילדיהם.
  במרחב המשמש את כלל בית-הספר
יהיו תלויים תוצרי כתיבה הכתובים על-פי מוסכמות השפה הכתובה. הנמענים הם כלל אוכלוסיית בית-הספר - מורים, הורים ואורחים המגיעים לבית-הספר.


לשאלה הבאה


לדף הראשי של השאלות