6.

מה לגבי ילדים בעלי צרכים מיוחדים?

להמחשת החלק הזה, עיינו בדוגמה הבאה:
סיפור הזאב

בכתיבה בסביבת מחשב יש רכיבים העשויים לסייע לילדים בעלי צרכים מיוחדים, מוטוריים ורגשיים.

  הקלה על קשיי כתיבה והתארגנות
 
הכתיבה במחשב פותרת חלק מהקשיים הקשורים במוטוריקה של כתיבת היד ובארגון הטקסט על הדף. למשל האותיות נמצאות על מצע המקלדת, סיטואציה הפוטרת מחשיבה על "איך כותבים" וכיצד מעצבים את האותיות. הטקסט שכתבו קריא וראוי לפרסום ואינו תלוי בבהירות כתב היד. כך יכולים הילדים להתפנות מהקשיים הטכניים ולמקד את החשיבה בשאלות כמו "לשם מה כותבים"? "למי כותבים"? לצד ה"איך". ילדים זוכים לחוות הצלחות רבות ולא רק כישלונות. למשל, מצאנו שילדים אשר כתבו מילים בודדות בכתב יד, כתבו על גבי המחשב סיפורים שלמים, ואפילו כאלו המחולקים לפרקים.
  מענה רגשי
 
לילדים בעלי בעיות רגשיות, הכתיבה במחשב נותנת מענה בסיטואציות רבות. הכתיבה במחשב מאפשרת סוג של אינטימיות. הוא אינו שואל שאלות, אינו צוחק ולא מעיר הערות. פעמים רבות משמש המחשב "אזור רגיעה". כאשר הילד בסערת רגשות, הכתיבה במחשב יכולה להיות דרך לבטא את רגשותיו ולהירגע.
  קשר מורה-תלמיד
 
מצאנו לעתים שדווקא המחשב יצר הזדמנויות לתקשורת יעילה וייחודית בין מורה לבין תלמידים בעלי צרכים מיוחדים. למשל, מורות שנכשלו בניסיונותיהן ליצור קשר מילולי עם תלמידים כדי לעמוד על מהות הקשיים שבהם נתקלו - הצליחו לעשות זאת באמצעות מכתבים שהשאירו עבורם במחשב. המורה, לעתים בשם דמות דמיונית ולעתים בזהותה האמתית, השאירה לילד את המכתב שכתבה בתיקייה של התלמיד המצויה במחשב. הילד פתח את הקובץ המתאים, קרא אותו, התייחס לכָּתוּב וענה. כך הצליחו מורות להגביר את פתיחותם של התלמידים ולשפר את דימוים העצמי באמצעות המחשב. בדרך זו גם התגלו יכולות של תלמידים שלא באו לידי ביטוי לפני הכתיבה במחשב.
מה כדאי לעשות?
  כדאי שהמורה תקצה זמן מחשב לילדים שזקוקים למענה רגשי או להתגברות על קשיי כתיבה. זמן זה צריך להיות מוקצב תוך התחשבות בצרכים של שאר ילדי הכיתה. כדאי שהמורה תנצל את הזדמנויות התקשורת הייחודיות שהמחשב מזמן ותנסה ליצור קשר באמצעותו עם ילדים הזקוקים לקשר זה.

לשאלה הבאה


לדף הראשי של השאלות