4.

מה הלאה? איך נמשיך מכיתה ג'?

הכתיבה והלמידה בכלל בסביבה עתירת טכנולוגיה היא אורח חיים בבית-הספר. האסטרטגיות והשימוש בכלים שהילדים רכשו בכתות א'-ב' ילוו אותם הלאה אם נשכיל להמשיך ולטפחם ולשמור על עקיבות. אי לכך, חשוב להמשיך בתוכנית להוראת השפה הכתובה בסביבה ממוחשבת גם לתלמידים בכיתות ג'-ו'.

להערכתנו ניתן ורצוי ליישם את עקרונות התוכנית גם בכיתות ההמשך, ולשם כך יש לתת את הדעת על מספר גורמים שעשויים להשפיע על המטרות ועל דרכי הביצוע:

  תכנית הלימודים הכללית מתרחבת וכוללת תחומי דעת נוספים הנלמדים לעתים על-ידי מורים מקצועיים. יחד עם זאת, העיסוק בשפה הוא חלק בלתי נפרד מכל תחומי הדעת והנושאים הנלמדים בבית-הספר. חשוב על כן שכל המורים, גם המורים המקצועיים, יהיו מעורבים בקידומו של החינוך הלשוני.
כלים לטיפול במידע בסביבה מתוקשבת הופכים לחיוניים ביותר בשלב זה. מכיתה ג', לאחר שהילדים סיימו את שלב רכישת הקריאה והכתיבה הם מתמודדים עם סוגי טקסטים מגוונים, חלקם טקסטים עיוניים מתוך ספרי הלימוד וממקורות מידע אחרים, קשיחים ודיגיטליים.

לאור כל אלה, מכיתה ג' ואילך צריך לבנות תכנית המשך בהתאמה להישגים הנדרשים בשפה ובמידענות, תוך התייחסות לארגון יעיל של זמן המורים המשולבים בכתה ושל זמן הלומדים. חלוקת הזמן צריכה להיות כזו שתתייחס למגוון המקצועות והמורים המלמדים בכתות אלו, תוך שיקול דעת אילו מטלות לימודיות יינתנו ללומדים כך שינוצלו מרב אפשרויות הכתיבה שמזמנת הסביבה הממוחשבת.

להמשך המהלך אנו ממליצים על מספר תנאים הכרחיים:
  המחשבים יימצאו בכתות או במרחבי הלמידה ביחס של מחשב לכל עשרה תלמידים (לפחות) + מדפסת.
  היכרות עם מסמכי מדיניות והנחיה: התדריך "רכישת שפה כתובה בסביבה ממוחשבת", תכנית הלימודים - "חינוך לשוני, עברית - שפה, ספרות ותרבות", והמסמך "למידה בסביבה מתוקשבת בחינוך היסודי".
  המורות שישתתפו במהלך הן מורות המלמדות בכתות 8-10 שעות שבועיות.
  המורות שישתתפו במהלך זה יהיו מורות העוסקות בפיתוח כישורי שפה וכן מורות נוספות שמוכנות לקחת אחריות.


לדף הראשי של השאלות