למידה מרחוק משולבת אינטרנט:
סקירה על הקיים וכיוונים לנסיון

ספק אם למאמר הזה יש ערך מעבר לערך היסטורי. מבחינתי האישית, מעניין לראות שכבר אז, בנסיון ראשון מבחינתי להתמודד עם שאלות של מה זאת למידה באמצעות האינטרנט, אפשר היה לזהות את הרעיונות הבסיסיים שעוד היום מנחים אותי בתחום הזה. אינני מתבייש להודות שאחת הסיבות שאני מביא את המאמר הזה כאן הוא פשוט כדי להראות שאני בתוך העסק הזה די הרבה זמן.


המודל המסורתי

למונח "למידה מרחוק" משמעויות שונות ורבות, אך באופן כללי זהו מונח שמתאר את שיטת ההוראה/למידה האופיינית לאוניברסיטאות פתוחות. באוניברסיטה הפתוחה של אנגליה משתמשים במונח "supported distance learning" הבא להדגיש שהלומד נעזר במכלול של עזרי למידה שהאוניברסיטה מספקת ללומד:

Studying a conventional OU course involves "supported distance learning" which means that you study at home in your own time using custom designed paper-based study materials and where appropriate home experiment kits, television broadcasts or video tapes, audio tapes, and other media and equipment appropriate to a particular course.

במודל הזה הקורס בנוי בצורה מובנית ומצפים מהלומד שהוא יתקדם בו לפי לוח זמנים מוקצב. עזרי הלמידה השונים יכולים להיות אצלו מתחילת הקורס (ספר שאת פרקיו הוא קורא לפי סדר מסויים בהתאם לדרישות הקורס) או מסופקים לו בעת הצורך (קלטות וידיאו שמגיעים אליו בדואר, כאשר קלטת חדשה נשלחת רק לאחר שהוא מחזיר את הקודמת).

למודל הזה מספר אפשרויות:
הלומד יכול להתקדם באופן עצמאי לחלוטין, בקצב שלו.
הלומד יכול להיות משולב עם קבוצת לומדים שנפגשת לעתים מזומנות על מנת לאפשר קשר ישיר עם המורים ועל מנת לענות על קשיים.
שאלת הבקרה היא שאלה מרכזית במודל הזה. שוב, לפי האוניברסיטה הפתוחה של אנגליה:

… you have an individual tutor assigned to you for the duration of your course. This tutor will provide advice over the telephone, via letters mailed to you, and at live tutorials which you attend at a study center local to you.

לפי-כך, חשוב להדגיש שלמרות שדרושה מידה לא קטנה של משמעת עצמית על מנת ללמוד לפי המודל הזה, הלומד איננו נזרק לים לבדו, אלא יש לו מערכת שלמה של תמיכה שאמורה לעזור לו לא להטבע.

השילוב הזה של חומרי למידה המותאמים לנושא הנלמד ובקרה/תמיכה אנושית אישית הוא ביסוד של כל מודל מוצלח של למידה מרחוק מסורתית.

למידה מרחוק בתוספת טכנולוגיות תקשוב ותקשור

המודל המסורתי איננו מוגבל לטכנולוגיות מסורתיות. אדרבה, מפני שבנסיונות המוקדמים של הוראה מרחוק אחד הקשיים שזיהו היה העדר קשר בין הלומד והמלמד, תמיד היתה פתיחות בתחום הזה לטכנולוגיות שאפשרו יותר קשר (במיוחד וידיאו ו-teleconferencing). בעזרת האמצעים האלה, נמצא שההוראה מרחוק יעילה מאד:

Effectiveness studies have been quite consistent in showing that when used in business, military training, and adult learning, there is no significant difference in effectiveness between distance learning and traditional instruction methods, and student attitudes are generally positive about the experience.

          (United States Distance Learning Association Fact Sheet)

התוספת המשמעותית לשיטות הלמידה/הוראה בלמידה מרחוק היא התוספת של שימוש באינטרנט. שוב, לפי האוניברסיטה הפתוחה:

Studying an OU course via the Internet means that … you can also communicate with your tutor and fellow classmates via e-mail and electronic conferencing, submit your assignments via e-mail and participate in electronic tutorials from home.

התחום הזה עוד בשלבי פיתוח והתפתחות, אבל כבר מצטיירת מודל בסיסי של למידה מרחוק נתמכת באינטרנט. במודל הזה, בנוסף לשיטות המסורתיות להגשת החומר הנלמד יש גם:
חומרים מקוונים ב-WWW
דפי הסבר  
תקצירי שיעורים  
הדגמות  
מאגרים של חומרים מקורסים קודמים  
קשרים לאתרים ב-WWW הקשורים לחומר הנלמד  
קבוצות דיון לשאלות ולהגשת עזרה


מספר דוגמאות

הלמידה מרחוק איננה התחום החינוכי היחיד שבו יש שילוב של האינטרנט בשיטות ההוראה והלמידה.

Physics 11, Harvard University
הקורס הזה הוא קורס מבוא לפיסיקה. יש בו שילוב של הרצאות, חומרי עזר מודפסים, הדגמות מקוונים, קבוצות דיון דרך הדואר האלקטרוני:
A number of aspects of the course have been automated so as to give the staff more time to interact with students. Computers are widely used in the teaching of this class. While a class that makes extensive use of computers runs the risk of becoming "impersonal", we use computers only to maximize teaching efficiency or to do otherwise time-consuming routine tasks like sectioning and testing. All course handouts are available at any time (and from any place on the Internet) on this Web server. Apart from the interactive ClassTalk system mentioned above, Physics 11 has a 24-hour web-based discussion forum. This allows the entire class to benefit from the questions and answers that get posted on the net. Finally, the entire teaching staff is reachable via electronic mail.  
שיטת הניהול של קבוצת הדיון של הקורס מפותחת מאד. יש אינדקס לשאלות השונות הנידונות, וכל תלמיד יכול לשאול וגם להשיב. כאשר הפרופסור משיב לשאלה הטקסט שלו מופיע בצבע שונה משל התלמידים.
Chemistry 110, University of Wisconsin, Madison
לקורס הזה סגנון דומה ל-Physics 11. השימוש ב-newsgroup פחות מפותח, אך למרות זאת יש (בתיאוריה לפחות) יותר חומרים שניתן למצוא באתר של הקורס.
The Class Syllabus: Click here to view this semester's syllabus. You may also download it as a MS Word file.
Class Materials: Click here to access all of this semester's online documents. Includes class notes, problem sets, and other handouts.
Prior Semesters' Materials: Click here to get to the problem sets, older exams, and other antiquated handouts.
Bulletin Board Access: Click here to get to the Chemistry 110 discussion bulletin board or to get information about it.
Other Internet Resources: Pointers to interesting locations throughout the World Wide Web and Usenet newsgroups.
Help ME! If you are new to the World Wide Web (what you are using now) or the Chemistry 110 project, click on the Question Mark Button anytime for help.
 
Chemistry 22, Brown University
גם הקורס הזה מתנהל בצורה דומה ל-Physics 11. יש כאן שתי תוספות חשובות:
Concept Tests - מבחן לבדיקת הבנת החומר (לפני ההרצאה). התלמידים יכולים לפתור את המבחן הזה on-line ולהגיש את תשובותיהם ישירות מהאתר של הכיתה למחשב של הפרופסור. התלמידים מוזמנים להשיב על השאלות בקבוצות קטנות,ובהתאם לתשובותיהם הפרופסור משנה ומכוון את ההרצאה שלו.
יש כאן פיתוח חשוב. לכאורה מדובר בקורס רגיל בו התלמידים נוכחים. ה-Concept Test הוא סוג של למידה מרחוק שבעצם נותן משוב לפרופסור שמתאים את ההרצאות שלו לבעיות שבהן הוא מבחין מהתשובות של התלמידים.  
הרצאות (או חלקים מהם) מופיעים online באמצעות Real Audio.
PBS Mathline
הפרויקט הזה הוא נסיון של "הטלויזיה הלימודית" בארה"ב להביא השתלמויות למורים בעזרת האינטרנט. במודל הזה היסוד הוא לקט של סרטי וידיאו שנשלחים למורים שמשתתפים בפרויקט. בקלטות יש הדגמות של שיעורים. המורים האלה מחולקים לקבוצות של 25 - 30 משתתפים, לרוב מסביבה גיאוגרפית אחת. המורים משתתפים בקבוצת דיון (newsgroup) שמנתחת את סרט הוידיאו.
Virtual Summer School (1994), Open University
הנסיון של האוניברסיטה הפתוחה היה נסיון כולל, והיה מעוגן בלמידה מרחוק. לפי התיאור של האוניברסיטה הפתוחה:
…students were able to participate in group discussions, run experiments, obtain one-to-one tuition, listen to lectures, ask questions, participate as subjects in experiments, conduct literature searches, browse original journal publications, work in project teams, undertake statistical analyses, prepare and submit nicely formatted individual or joint written work, prepare plenary session presentations, and even socialize and chit-chat, all without ever leaving their homes.  
ב-1994 התשתית לשימוש באינטרנט היתה הרבה פחות מפותחת מאשר היום, וכדי לערוך את הנסיון הזה היה צורך לספק את התלמידים בכל הציוד הנדרש, כולל מחשבים, מודמים ותוכנות. בקורס הזה היתה עקומת למידה יחסית קשה. היום הטכנולוגיות הקיימות להשיג את אותן המטרות קלות יותר לשימוש.


הערך המוסף

אם המודל הזה היה לא יותר משילוב של טכנולוגיות חדישות לתוך שיטות הוראה, ספק אם היתה סיבה מיוחדת להתעניין בו. אבל בד בבד עם שילוב הטכנולוגיה הא גם שינוי של תהליך הלמידה אצל הלומד.

למידה א-סינכרונית
למידה א-סינכרונית איננה הכרח בלמידה מרחוק משולב אינטרנט. אפשר לנהל את הלמידה ב-real time, במיוחד באמצעות video-conferencing, אך גם בעזרת אמצעים אינטרנטיים דוגמת IRC. ללמידה ב-real time יש מספר יתרונות, אך דוקא ללמידה א-סינכרונית יתרון חשוב משלה מעבר ליתרון הפשוט שכל לומד יכול ללמוד בזמן המתאים לו:
היא מאפשרת ואפילו מעודדת תחושה של שותפות בלמידה (במיוחד דרך השימוש בקבוצות דיון).

מעורבות הלומד בתהליך הלמידה
לפי Virginia Steiner במאמר What is Distance Education, מחקרים על שיטות הלמידה והישגי התלמידים מצביעים על כך שתלמידים לומדים טוב יותר בלמידה מרחוק מאשר בלמידה פנים-אל-פנים. הסבר אחד שניתן לתופעה הזאת הוא שהתלמידים חייבים לקבל על עצמם יותר אחראיות, ולהיות פעילים יותר בלמידה שלהם.

היא מצטטת את Ehrmann:

At virtually every institution I visit, faculty members tell me excitedly that students are expressing themselves more and better when using e-mail. Students who say little in a classroom sometimes become rich contributors via e-mail, perhaps because they fell protected from the stares of others.  

הוראת עמיתים
הוראת עמיתים, המצב שבו תלמידים עוזרים לתלמידים אחרים להבין את החומר הנלמד, איננה אפשרית רק באמצעות האינטרנט. ב-Physics 11, לדוגמה, חלק מכל שיעור מוקדש לדיונים בין התלמידים בהם הם מנסים להסביר את הרעיונות המוצגים בשיעור. אבל קבוצות הדיון שמתפתחות דרך הדואר האלקטרוני מאפשרות לתלמידים לעזור לאחרים (ולקבל עזרה מאחרים) בממדים גדולים. הנסיון להסביר למישהו אחר הוא גם שלב חשוב בהבנה של החומר אצל המסביר עצמו. קבוצות הדיון בדואר האלקטרוני מאפשרות את התהליך הזה, ואם יש ביקורת של צוות ההוראה יש גם אפשרות לתקן טעויות.

מצטיירת תמונה שבה הלמידה מרחוק משולבת אינטרנט יכולה לשנות את הדרך שבה אנחנו מבינים את תהליך הלמידה. למרות שבמקורו זאת דרך ללמידה אינדיוידואלית, השילוב של האינטרנט מגביר את עבודת הצוות. כמו-כן, אם אפשר למצוא סיכומים של שיעורים online כמו שקורה במספר קורסים, רישום הנאמר בכיתה נעשה פחות חשוב. דוקא החשיבה הקולקטיבית, מציאת פתרונות לבעיות על ידי גיבוש כל המשאבים שבצוות של לומדים, נעשה לחלק חשוב מעולם עתיר המידע, ולפי-כך הגיוני שזה ימצא ביטוי בשיטות הלמידה. זה גם מוצא ביטוי בשיטת קבלת הציונים, כאשר חלק מהציון ניתן על השתתפות בקבוצות הדיון.


קלט מכיוונים אחרים

הכנסת טכנולוגיות התקשוב והתקשור לתוך המעשה החינוכי יוצרת טשטוש של הגבולות בין החינוך לבין פעילויות אחרות. השנים האחרונות ראו פריחה של פרויקטים שמנסים לשלב את הנעשה בכיתה עם הקהילה שמסביב. גורמים רבים מדווחים על נסיונות של כיתות שנרתמות למשימות קהילתיות באמצעות האינטרנט כגון מתן שרותים לארגונים מחוץ לבית הספר, עריכת מחקרים על קהילת בית הספר, יש גם נסיונות של פרויקטים משותפים לבתי ספר שהקשר ביניהם הוא אף ורק דרך האינטרנט.

הפרויקטים האלה אינם קשורים ישירות לרעיון של למידה מרחוק, אך הם מצביעים על כיוונים אפשריים שבהם הלמידה הזאת יכולה להתפתח. כמו שהאמצעים הטכנולוגיים שעומדים לרשות הלמידה מרחוק יכולים לגרום להגדרה מחדש של מהות הפעילות הלימודית, כך גם אותם האמצעים, במסגרת הלמידה המסורתית יותר גורמת להערכה מחדש של התהליך הלימודי ושל התוצר של אותה למידה. יתכן מאד ששילוב של פעילויות לימודיות מהסוג המתואר כאן לתוך הלמידה מרחוק עשוי לגרום להערכה מחודשת של אופי הלמידה בכללותה. כיוון אחד אפשרי הוא, לדוגמה, השתתפות של תלמידים בפרויקטים המנוהלים על ידי מכוני מחקר או על ידי משרדי העיר. תוך כדי ההשתתפות התלמידים יוכלו לקבל הדרכה דרך אותם האמצעים שכבר תוארו, אך התוצר ייבדק בישומו "בשטח". כמו-כן, הפעלתם של פרויקטים מהסוג הזה עשוייה לגרום לשינוי בשיטות ההערכה הנהוגות.

שלוש דוגמאות לשם גיוון

Odyssey in Egypt

הפרויקט הזה היה נסיון לחבר חוקרים "בשטח" עם תלמידים בכיתה. קבוצה של ארכיאולוגים במצרים (סיני) דיווחו כל שבוע במשך עשרה שבועות למספר כיתות ח' בבית ספר במדינת משיגן. הארכיאולוגים סיפרו על התקדמות העבודה שלהם וכל שבוע הרחיבו את הדיווח לכלול מידע על האיזור, על הכלים שבהם הם משתמשים, ועוד. בנוסף לדיווחים, כל שבוע הם העלו בעיה בפני התלמידים וביקשו הצעות על כיצד לפתור אותן. באמצעות הדואר האלקטרוני התלמידים שלחו הצעות, ובשבוע לאחר מכן הארכיאולוגים התייחסו לאותן הצעות.

לפי מודל מהסוג הזה אין הכרח שהדיווח יהיה לתלמידים בכיתה. למרות שבתוך הכיתה התלמידים יכולים לעזור זה לזה ולהעזר על ידי המורה, קשר ישיר מהלומד בבית אל החוקרים הוא אפשרי. יש כאן, אם כן, בעזרת כלים אינטרנטיים, יחסית פשוטים, אפשרות להפוך את תהליך הלמידה לתהליך פעיל ושימושי.

כמו-כן, אין בהכרח תשובות נכונות לפניות של הארכיאולוגים. לא כמו במבחן שבו התלמיד אמור להשיב על שאלה ונמדד על ידיד טיב התשובה, במקרה הזה התשובה היא בסיס לניסוי וטעייה, כמו בחיים מחוץ לבית הספר. החשוב הוא ללמוד מהנסיון.

Genscope

Genscope הוא פרויקט להוראת הביולוגיה. משולב לתוכו נמצאים גם תוכנה למחשב אישי, וגם אתר אינטרנטי.

התוכנה אמורה להמחיש את הידע הביולוגי שתלמידים רוחשים. בעזרת מודלים שנבנים באמצעות התוכנה, העובדות והסטטיסטיקות שהתלמידים לומדים מקבלים משמעות ברורה ומובנת יותר. מטרת התוכנה היא להשפיע על תלמידים לחשוב כמו גנטיקאים. אפשר להשתמש בכלי מהסוג הזה גם מהבית וגם בכיתה. אך תוספת של האתר האינטרנטי של הפרויקט מצביע על כך שהוא בהחלט מתאים ללמידה מרחוק. האתר משמש כמאגר מידע. תלמידים שולחים את התוצאות של ניסויים שהם עורכים למאגר ותלמידים אחרים יכולים להשתמש במידע הזה כדי לערוך ניסויים שלהם, או לאמת ניסויים קודמים. נבנית תשתית ביזורית שבה "עבודת הבית" של תלמיד אחד נעשה לחומר גלם של תלמיד אחר.

Horus: History Web Sites

לכאורה האתר Horus איננו הרבה יותר מאשר אוסף של לינקים למקורות ללימוד ההיסטוריה באינטרנט. אך בוני האתר הזה, אדקמאים, מודעים לעובדה שטיב המידע ההיסטורי שניתן למצוא באינטרנט שונה מאד ממקורות המידע שבהם ההיסטוריון המקצועי בדרך כלל משתמש. במילים של בוני האתר:

As a milieu for discovery, the Web is more like an attic in a very old house than an SPSS database in a computer lab. Horus believes the Web perfectly fits the purposes of general historical education - the kind of education given to secondary and college students and offered through continuing education courses.
במילים אחרות, עצם הגלישה והחיפוש של מקורות באינטרנט, עםן מינימום של הכוונה מקצועית, עשוי להיות פעולה לימודית. מה גם, התלמיד איננו רק הצרכן של מקורות. הוא גם יכול ליצור מקורות משלו שעשויים לשמש אחרים בלימודים שלהם.


מה הלאה?

האמצעים הטכנולוגיים שעומדים לרשותנו היום רבים משוכללים יותר מאשר לפני שנתיים כאשר ה-Virtual Summer School של האוניברסיטה הפתוחה התרחש. בין היתר, נתקלו אז במספר קשיים:
עקומת למידה גבוהה של האמצעים הטכנולוגיים
קבוצות קטנות (4 משתתפים) לא הצליחו לעבוד יחד ובדרך כלל הצטמצמו לזוגות
המלווים האקדמיים (tutors) יכלו להגיש עזרה למספר מצומצם של תלמידים, דבר שנראה כבזבוז של משאבים
היום יש להניח שעקומת הלמידה תהיה נמוכה יותר, אך עוד חשוב למצוא דרכים לאפשר לקבוצות לעבוד יחד, ולנצל את המומחיות של המלווים על קשת רחבה יותר של לומדים.

היום אנחנו יכולים בלי קושי להשתמש בכל האמצעים שפורטו קודם:
חומרים מקוונים ב-WWW
דפי הסבר  
תקצירי שיעורים  
הדגמות  
מאגרים של חומרים מקורסים קודמים  
קשרים לאתרים ב-WWW הקשורים לחומר הנלמד  
קבוצות דיון לשאלות ולהגשת עזרה

כמו-כן, אפשר לשלב אודיו ווידיאו כחומרים מקוונים, אם כי יש הרבה ללמוד על כיצד לעשות את זה בצורה מוצלחת. השימוש בקבוצות דיון התפתח מאד בשנתיים האחרונות, ואפשר שלבנות מאגרים של הידע הנלמד, יחד עם אינדקסים שמאפשרים למצוא בקלות את המידע המבוקש. בנסיון מהסוג הזה חשוב מאד להדגיש שלמרות שבאופן מסורתי הלמידה מרחוק היה סוג של למידה אינדיוידואלית, דוקא אותם אמצעים מאפשרים לנו היום להדגיש את הלמידה המשותפת.

לא פורסם.
הוגש כמסמך הכנה מטעם אורט
לקראת הקמת בית הספר הוירטואלי - אביב
מרץ 1996