מבוא קצר לאתר ישן



פרויקט גוטנברג הוא בין הפרויקטים הראשונים שעליהם עבדתי, ולפי המראה, אפשר להווכח שהוא גם בין הפרויקטים האינטרנטיים החינוכיים הראשונים בעברית. באתר של בית הספר לחינוך של אוניברסיטה תל אביב הוא מופיע בעברית ויזואלית, ובגלל זה הוא כמעט בלתי קריא לחלוטין. בחרתי להקדיש כמה שעות כדי להפוך אותו לעברית לוגית, ובמידה די גדולה הצלחתי. עם זאת, יש מספר מקומות שבהם המלאכה היתה קצת גדולה עלי, ובנוסף לכך גיליתי שחסרים מספר דפים, או הקישוריות הפנימית איננה נכונה, כך שבסופו של דבר מספר קישורים אינם מובילים לשום מקום, ואין ביכולתי לתקן. בנוסף, היו בפרויקט מספר יישומי JAVA שכנראה אבדו. לי, לפחות, אין אפשרות להגיע אליהן. גם ערכתי כמה שינויים קלים בקישוריות הפנימית - ספק אם אלה יורגשו. באמת, לא נורא.

חשוב להבין שלא רק העברית הויזיאלית מעידה על גילו, וגם לא העובדה שהגופן מעוצב במה שמכונה "PRE" - רוחב אחיד לכל אות. שני מאפיינים חשובים מצביעים על התקופה שבה הוא נבנה: קודם כל, בנוסף למספר מעצבים שהיו בין הראשונים לשבור את השיניים על HTML בעברית, הצוות שעבד על האתר כלל מרצים באוניברסיטה, אנשים בדיאים בתקופה שהאתר עסק בו. אבל עוד יותר חשוב, היתה תפיסה לימודית/פדגוגית שהנחה את הפרויקט - תפיסה שלצערי כבר כמעט נשכחה לחלוטין.

רצינו שהאתר ינצל את ההיפרטקסט כך שהוא יאפשר לתלמיד שצולל לתוכו לפלס לעצמו מסלול לימוד - מסלול אפשר לבחור, וכך גם להבנות את התובנות באופן עצמאי. היום ההיפרטקסט בחינוך משמש כמעט באופן בלעדי כאמצעי להגיע לאן שבונה הטקסט רוצה להוביל. אבל בזמנו החשיפה הראשונית לפלאי ההיפרטקסט עוררה תקווה לתהליך למידה שבו התלמיד יוכל לכוון את עצמו. למרבה הצער הגישה הזאת ננטשה על ידי מרבית האנשים שמבקשים לשלב את הדיגיטאליות בתהליכי למידה.

תוך כדי הכנת הגירסה הלוגית של האתר שמתי לב שהעדכון האחרון היה ביוני 1998, אם כי נדמה לי שהעבודה שלי באתר הסתיימה ב-1995.

 



ל-"אגף גוטנברג" במידאון הווירטואלי של בית הספר לחינוך של אוניברסיטה תל אביב