מהו Hotmail ומי זקוק לו?

מהירות ההתפתחות של יישומי המחשב ושל יישומי האינטרנט מסחררת. בקושי הספקנו להפנים את השימוש בכלי אחד וכבר מופיע אחר, וכמו יורש את מקומו. לפעמים נדמה שאנחנו מקדישים זמן רב יותר ללימוד הכלים מאשר לשימוש בהם. במרוץ לפיתוח הכלי הבא שיכבוש את השוק, היזמים מנסים לזהות צרכים שאפשר לתת להם מענה, אף שבמקרים רבים היה אפשר לקבל תוצאות דומות בכלי שכבר נמצא ברשותנו.

הדואר האלקטרוני, כמו התמלילן, הוא כלי בסיסי שמכיל מגוון רחב של אפשרויות שימוש, ואם נלמד להשתמש בו כראוי, נוכל לוותר על רבות מן ההמצאות החדשות. אין פירוש הדבר שכלים ייחודיים חדשים הם חסרי ערך, אבל לפני שרודפים אחר החדש, כדאי מאוד לבדוק אם הישן יכול להוסיף ולשרת אותנו נאמנה.

על אף יתרונותיו הרבים של הדואר האלקטרוני, יש לו גם מגבלה רבת-משמעות: נוכל לבדוק אם התקבל דואר רק כשאנחנו מחוברים לספק השירות שלנו ונוכל לעיין בתיקיות הדואר השמור שלנו רק כשנשב מול המחשב שלנו (בבית או במקום אחר שבו אנו נוהגים לעיין בדואר באופן קבוע). בעידן שבו בני-אדם רבים יותר ויותר מוצאים את עצמם בשבוע העבודה שלהם מול מחשבים רבים, שונים זה מזה, אנו מעונינים שתהיה לנו האפשרות לעיין בדואר שלנו ולטפל בו מכל מחשב שזמין לנו (ושמקושר לאינטרנט). שירות הדואר שניתן באמצעות World Wide Web - ושמכונה באופן כללי בשם Hotmail - מאפשר לנו לעשות זאת.

כחלק מניסיונותיהן למשוך קהל רב (וכך גם למשוך מפרסמים שאולי יסייעו להן להגדיל את הכנסותיהן), חברות רבות מאפשרות למבקרים לפתוח תיבת דואר אצלם. אנו מקבלים את השירות הזה בחינם. החברות מקוות כי אם נשתמש בתיבת הדואר, נשהה זמן רב יותר באתר האם של שירות הדואר וניחשף לפרסומות המובאות בו (ואף נתייחס אליהן). התיבות האלה שוות-ערך לתיבת דואר שנותן ספק השירות ואפשר לשלוח דואר ממנה אל כל כתובת דואר אלקטרוני בעולם ולקבל בה דואר מכל כתובת. מאחר שכדי להגיע לתיבת הדואר שלנו ב- Hotmail אנו זקוקים רק לחיבור לאינטרנט, ה-Hotmail נעשה לאפשרות הטובה ביותר, לדוגמה, למי שמטיילים בעולם ורוצים לעמוד בקשר עם חבריהם ועם בני משפחתם. אין זה משנה היכן נוחתים: אם נמצא מחשב המחובר לאינטרנט, נוכל לעיין בדואר שלנו (אולי קיבלנו ברכות ליום ההולדת?) וגם לשלוח הודעות (בדרך כלל נבקש שישלחו לנו כסף...).

אילו אפשר לנו ה-Hotmail רק תקשורת בדרך הזאת, אולי היינו אומרים דיינו. אבל אפשר לעשות הרבה יותר בעזרתו. ה- Hotmail יכול, למשל, לפעול כתחנת מעבר שבאמצעותה נעביר לעצמנו הודעות. לדוגמה, אם אנחנו יושבים מול מחשב שאינו בביתנו ומצאנו אתר שברצוננו לבדוק אחר כך, בבית, נוכל לפתוח את ה- Hotmail שלנו מן המחשב שמשמש אותנו באותו הרגע ולשלוח את כתובת האתר "הביתה" - אל תא הדואר שלנו. באופן דומה, אם אנחנו מכינים מסמך במחשב שאינו שלנו, נוכל לשמור אותו ולשלחו אלינו "הביתה" - אל תא הדואר שלנו - להמשך הכתיבה. אין צורך להסתובב עם תקליטון (=דיסקט) בכיס.

אפשר, כמובן, גם לעבוד בצורה הפוכה: נוכל להכין מסמך שאותו נרצה להציג לבני אדם שנפגוש בקרוב. נוכל לשלוח את המסמך אל תיבת ה- Hotmail שלנו, וכאשר נגיע לישיבה, נפתח את התיבה שלנו, נמצא בה את המסמך ונפתח אותו. כיוון שרבים מאתנו אינם יודעים היום אילו מסמכים יצטרכו מחר, נוכל להיעזר בחשבון ה- Hotmail שלנו כבמחסן. (אף שאין צורך בתשלום, השירות הזה - תא דואר אלקטרוני - מכונה בשם חשבון; זה התרגום למונח account באנגלית.) בדרך כלל מותר לנו להחזיק כשלושה מגה-בייט של מידע בחשבוננו, ובכל זאת היא מספקת לאחסון של די הרבה מסמכים לא גדולים.

ומה בקשר למורים? האומנם ה-Hotmail יסייע להם בעבודתם? ראשית, חשבון Hotmail אישי עוזר לשמור על פרטיות. אין (עדיין) בבתי הספר מחשב לכל מורה, ולעתים קרובות מורים לא מעטים מעיינים בדואר האלקטרוני שלהם במחשב אחד. בדיקת הדואר באמצעות שרת די מסובכת בתנאים האלה, והתיקיות של הדואר שכבר הגיע למחשב גלויות לעין כול. ואולם בחשבון Hotmail , רק מי שיודע את שם המשתמש ואת סיסמתו יוכל לעיין בדואר שלו. המורים יכולים להיעזר בשירות הדואר הזה גם לכמה פעולות אחרות.

אפשר לשמור קבצים ובהם עבודות תלמידים, בלי לחשוף אותן לעיני אחרים.
אפשר לרשום הערות ומחשבות שעולות במשך היום ולשלוח אותן "הביתה", להמשך הטיפול בערב.
אפשר לפתוח חשבון המיועד רק לתקשורת עם התלמידים, וכך לא יהיה צורך למסור לתלמידים כתובת דואר המשמשת לנו לתכתובת אישית.
אפשר לנהל התכתבות עם ידידים בשעה שאנחנו יושבים בבית הספר ובעצם אמורים לבצע עבודות אחרות.

וכמובן עוד היד נטויה. במעט יצירתיות, אפשר לחשוב עוד על שימושים רבים.

בשוק האינטרנטי של היום, כלים רבים עומדים לרשותנו. נוכל לפתוח חשבון באתר שמאפשר לנו לשמור את הסימניות שלנו ברשת; נוכל לקבל "תקליטון וירטואלי" לשמירת מסמכים רבים ועוד. אפשר, אולי אף רצוי, לבדוק את הכלים האלה. אבל על הצרכים הבסיסיים של רבים מאוד מאתנו, חשבון Hotmail פשוט יכול לענות, ובו בזמן יאפשר לנו לקפוץ לתאילנד לשבוע ובכל זאת לשמור על קשר עם הארץ. והכול בחינם. לא רע.

פורסם ב:
גולשים בקשר
גליון מס' 8
פברואר 2001