מאמרים בעברית על אספקטים שונים של האינטרנט בחינוך

אני כותב. לפעמים מפני שאני מרגיש את הצורך, לפעמים לפי הזמנה. לפעמים אני כותב למגירה, ולפעמים הדברים מתפרסמים. הרבה ממה שאני כותב מופיע בפורומים שונים ויושב שם עד שאותם ביטים נמחקים לעד. לעומת זאת, קורה מדי פעם שהדברים שאני כותב ראויים להשאר נגישים. מופיעים כאן מאמרים בנושא האינטרנט בחינוך שאולי מתאימים להגדרה הזאת.

מאיגרא רמא לבירא עמיקתא בשנה אחת?
ביטאון מכון מופ"ת, גליון 52, פברואר 2014
    המאמר הזה הוא המשך של המאמר מאוקטובר 2013, אבל כבר בתאריך יחסית מוקדם הזה בקעים בחומה האיתנה של קורסי ה-MOOC הופיעו, וביקשתי לבחון כמה מאלה.
הכשרת מורים בישראל מול ה-MOOC
האם בקרב הזה לדוד יש סיכוי מול גלְיָת?

ביטאון מכון מופ"ת, גליון 51, אוקטובר 2013
    זכיתי להשתתף באחד מקורסי ה-MOOC הראשונים, אבל גיליתי די מהר שהעתיד של קורסי cMOOC מוגבל מאד, ואילו ה-xMOOC לא רק משתלט על התחום, אלא גם מאיים על מספר יסודות חינוכיים ולימודיים מאד קרובים לליבי, וגם להכשרת מורים. המאמר הזה נכתב כחלק מצוות במכון מופ"ת, אם כי הוא באמת שלי. ניסיתי לבחון כמה בעיות הקשורות לאימוץ עיוור של הקורסים האלה.
אריגה לכל עת ... ואתר
מהספר התבנות - הילד, המבוגר ותרבות מתחדשת, פברואר 2010
    אי-שם לפני הקיץ של 2007 התקשרו אלי ומסרו לי שמכינים ספר לכבוד פרופ' משה כספי - ספר שיכיל מאמרים של תלמידיו וחבריו. הוזמנתי לכתוב משהו – הזמנה שנענתי לה בשמחה. הספר היה מיועד לצאת לאור עם הגיעו של משה לגבורות, אבל לבסוף הוא יצא לאור בפברואר 2010, באירוע חגיגי שנפל על יום הולדתו ה-81. מה שאני כתבתי לא השתנה מאז שמסרתי אותו לעורכים ביוני 2007. במאמר קיוויתי שאצליח להראות כיצד רעיונות שמנחים את החשיבה החינוכית שלי לפחות מאז שלמדתי אצל משה ב-1977-78 תואמים את התפיסה התקשובית/חינוכית שלי היום. הרעיונות המנחים לא השתנו, אבל בשנתיים וחצי מאז מסירת המאמר לפרסום, אבל הנוף התקשובי המשיך להשתנות ולהתפתח, כך שדברים שעליהם אני כותב כעתידיים כבר קיימים בשטח.
פרסום המאמר באתר שלי הוא באישור עורך הספר.
והוא לבדו לומד כאן?
גולשים בקשר, גליון 19, יוני 2007
  הדרכים שבהן משתמשים באינטרנט במערכת החינוך התגבשו כבר לפני שנים די רבות, ונדמה שאין לבתי הספר כוונות רבות לשנות את השטנץ הזה. האינטרנט הוא "מקור מידע" אליו פונים כדי למצוא מידע בשביל עבודות שצריכים להגיש למורה. אתרים "לימודיים" מכילים מידע מתאים לצרכי התלמיד, והמורים יודעים לכוון את התלמידים אליהם כדי למצוא את המידע ההוא. לפעמים כותבים לקבוצות דיון, אבל על פי רוב, קשה לכנות את מה שמופיע באלה "דיונים". המאמר הזה ניסה לבחון כיצד כלים חדשים, ובמיוחד בלוגים, יכולים ליצור שימוש אחר - כתיבה אחרת שהיא מתאימה למציאות המתוקשבת שלתוכה התלמידים של היום גדלים. אינני חושב שהייתי מקורי במיוחד כאשר כיניתי אותה "כתיבה אישית/ציבורית", וניסיתי להראות כיצד הוא מכילה גם רפלקציה אישית על הלמידה של הפרט, וגם ליבון ציבורי על הנושאים שנלמדים כקבוצה.
החיים (ואפילו הלמידה) ברשת
גולשים בקשר, גליון 18, נובמבר 2006
    עד שהמאמר הזה סוף סוף הגיע לדפוס, הרשמת כמעט השתנה שוב (ושוב, ו...). הוא נכתב עוד בקיץ של 2006, אבל ראה אור רק לקראת סוף השנה. לא שזה עד כדי כך משנה מבחינת המצב במערכת החינוך, אבל עוד בקיץ הייתי עוד בין הראשונים לכתוב על הנושא בעברית, ואילו בזמן פרסומו, קשה למצוא כאן חידוש. המאמר מתייחס לכלים חדשים שמאפיינים את האינטרנט היום, ושואל כיצד החינוך צריך להשתנות כדי לשלב אותם בהצלחה. הנחת יסוד במאמר היא שהיום כולנו, כולל תלמידים, מחוברים לאינטרנט שעות רבות מאד של היום, ושיש לנו סביבות אישיות בהם אנחנו מבטאים את עצמנו. וכמובן, שהמערכת החינוכית תצטרך ליישר קו עם המציאות הזאת.
אתר האינטרנט הבית-ספרי מחפש זהות
גולשים בקשר, גליון 17, מרץ 2006
  נדמה לי שההתייחסות הכתובת הראושנה בנושא אתרי אינטרנט בית ספריים היה לפני יותר מארבע שנים. היה זה במסגרת דיון בפינג-פונג שהתנהל באתר של המכון ללימודים מקוונים במכללת אחווה, עם כי עוד לפני-כן אני בוודאי כתבתי על הנושא בקבוצות דיון שונות. גם הסתובבתי בארץ עם הרצאה על האתרים האלה בו הבעתי את הדעה שברוב המקרים, היה עדיף לבית ספר לא לבנות אתר, אלא ללמוד להשתמש במשאבים שכבר נמצאים באינטרנט. מה השתנה מאז ועד היום? קודם כל, אינני משוכנע, אפילו היום, שהנושא מרתק כל כך (המאמר הזה נכתב בהזמנה), אבל אין ספק שהאתרים השתפרו, ונדמה לי שאני מצליח, פחות או יותר, להצביע על הסיבות לך.
על זכויות - של יוצרים ושל אזרחים
גולשים בקשר, גליון 16, יוני 2005
  כתיבת המאמר הזה היתה קצת קשה לי, וזאת משום שרק קצת יותר משנתיים לפני-כן כתבתי את בשבח האפור שנגע בכמה מאותן הנקודות. היות ולא הרגשתי שחל שינוי בגישה שלי לשאלות האלו, לא הייתי בטוח שיש טעם לנסות לכתוב מאמר חדש שבמהותו לא שונה כל כך מקודמו. נדמה לי שאם הצלחתי לכתוב מאמר שונה, זה מפני שהתמקדתי יותר בשאלות כלל תרבותיות. אמנם בספרות המקצועית באנגלית דנים בשאלות האלו, אבל בעברית הן כמעט ולא זוכות להתייחסות.
ושוב, התחלתי להתרגל לכך שאני מעצב את הגירסה האינטרנטית בצורה דומה לגירסה המודפסת - לטוב ולרע.
של מי המידע הזה? - על מערכת החינוך, אנציקלופדיות, וסמכות המידע בעידן האינטרנט
גולשים בקשר, גליון 15, פברואר 2005
  אין זה צריך להפתיע שמפעל כמו ה-"ויקיפדיה" די קוסם לי. אני עוקב אחר המתרחש בו די קרוב להתחלתו עוד בשנת 2001. קשה לקבוע מה מעניין אותי יותר - העובדה שאולי נוצר סוג חדש של ידיעה "מוסמכת" - אולי אפשר לכנות אותו ידיעה שבקונצנזוס (אני מודה, זה נשמע נורא), או השאלות החינוכיות המתעוררות סביב שאלות המהימנות של מידע שנוצר כך. המאמר הזה הוא הנסיון הראשון שלי בעברית להתמודד עם כמה מהשאלות האלו.
חשוב אולי לציין שהעיצוב, כמו המאמר בגולשים 14, הוא שלי, אם כי אינני בטוח שהוא מוסיף משהו כאן. כך או כך, הוא די נאמן לגירסה המודפסת.
הטקסט המודפס והטקסט הדיגיטלי, והתלמיד שצריך לקרוא אותם
גולשים בקשר, גליון 14, יוני 2004
  די להפתעתי, פרסמתי מעט מאד בעברית על היפרטקסט. ואולי אין זה צריך להפתיע - הנושא איננו קל כל כך לטיפול. והנה, סוף סוף הזדמן לי לכתוב על הנושא, והמאמר נכתב, באופן מודע, למהדורה מודפסת. כמובן (ואולי לא?) הטקסט עצמו היה הדבר החשוב, אבל הקפדתי על שילוב די מדויק של הגרפיקה בתוכו. אבל כל זה טוב ויפה למהדורה המודפסת. האם הוא גם חשוב במהדורה דיגיטלית? לגירסה שמופיעה כאן בחרתי לשמור על העיצוב המודפס עד כמה שיכולתי. בסופו של דבר זה היה תרגיל די מעניין. בדרך כלל אינני מוצא צורך לקרוא את המאמרים שלי בדפוס. אולי הפעם זה כן עדיף.
כמה הרהורים על למה אינני כותב בלוג
לא פורסם, מאי, 2004
    המאמרון הקצר הזה נכתב עבור המשתתפים בקורס מידענות מתוקשבת והוראה מקוונת שהנחייתי שהתקיים במסגרת של המכון ללימודים מקוונים, בשנת 2004. התבקשתי לספר קצת על הקשר שלי לבלוגים, וזה מה שיצא.
קצת יותר משנתיים וחצי אחרי כתיבתו, חזרתי אליו - לא לגמרי במקרה. עד פברואר 2007 הוא היה באתר הזה, אבל בדף "מוסתר". אחרי קריאה מחודשת (ומספר תיקונים זעירים - לא שיניתי את התוכן) ראיתי לנכון להוסיף אותו לרשימת המאמרים כאן. בזמנו, כתבתי כפתיח למאמר ש-"יום אחד אולי אצליח לפתח את הנושא, ולכתוב מאמר של ממש. בינתיים אלה רק הרהורים." כמובן שבמקום מאמר, פתחתי בלוג שבו אני מתמיד - אולי הרבה מעבר למה שחשבתי או ציפיתי. דווקא מהסיבה הזאת נדמה לי שיש סיבה לפתוח את הגישה למחשבות שהנושא עורר אצלי אז. לכאורה, הרבה השתנה, אבל בעצם, אינני כל כך בטוח.
ואין כל חדש במו"ח?
לתפוס דג ברשת (מגזין אלקטרוני של או"ח), גליון 9, אפריל, 2004
    המאמרון הזה הוזמן עבור "לתפוס דג ברשת" - מגזין אלקטרוני שצוות האינטרנט של משרד החינוך מוציא לאור. זאת לא הפעם הראשונה שמאמר שכתבתי מתפרסם רק באינטרנט ולא בדפוס, אבל הפעמים הקודמים היו או באתרים אישיים שלי, או בעיתון אלקטרוני שאני ערכתי (ולא בטוח שאלה נחשבים). התבקשתי לכתוב מספר רשמים מהכנס שהתקיים בינואר, 2004. אני מודה שקצת הופתעתי כאשר מה שכתבתי אכן התפרסם בגליון מס' 9, מאפריל 2004. דעותי על הכנס היו די מוצקות, אבל לא חשבתי לכתוב עליהן. אבל כאשר ביקשו ממני, היה קשה לסרב. לעומת זאת, לא הייתי בטוח שמישהו ירצה לפרסם אותן.
האינטרנט בחינוך - חלום שלא מתגשם?
גולשים בקשר, גליון 13, מרץ, 2004
    חובה על האנשים שעוסקים במחשבים ובאינטרנט בחינוך לשאול את השאלות הקשות. אלה שמתנגדים לאינטרנט בחינוך כותבים הרבה - לפעמים טיעונים שקולים, לפעמים מגוחכים. אבל אלה שמשוכנעים בצורך בו לא התמודדנו מספיק עם הקשיים בהם אנחנו נתקלים. המאמר הזה הוא נסיון מגומגם לעשות זאת.
בשבח האפור
עיונים בטכנולוגיה, גליון 37, ינואר 2003
מה לא נאמר על העתקות דרך האינטרנט! ספק אם בכלל אפשר לחדש, או להוסיף משהו מקורי בנושא. ובכל זאת, כאשר הזדמן לי לכתוב מאמר המתייחס לפן הזה של אתיקה ברשת, היה קשה לסרב. זה מה שיצא. לטעמי, הגירסה המודפסת יצאה משובשת למדי - מרוב עיצוב קשה אפילו להבין את כוונת הכותב. הגירסה כאן הרבה יותר נאמן יותר למקור. נו, בעצם הוא המקור עצמו.
קהילה באינטרנט, למידה באינטרנט, והמרחק (הלא כל כך קטן) שביניהן
למורה המדריך, גליון 20, אוגוסט 2003
בעקבות ההצלחה הגדולה של קהילות באינטרנט, מערכת החינוך החליטה שגם היא רוצה להשתתף בחגיגה. אך משום מה, אלה לא הצליחו כמו הקיהלות שהיא ניסתה לחקות. המאמר הזה מנסה לבדוק למה.
פותח וסוגר בסביבה האינטרנטית
גולשים בקשר, גליון 11, נובמבר 2002
    אנחנו נוהגים לראות באינטרנט טכנולוגיה שבאמצעותה נפתח הפרט לעולם הרחב הסובב אותו. והפתיחות הזאת נחשבת, כמובן, לדבר חיובי. אבל כדאי, לפעמים, להביט "מהצד השני" ולגלות שאולי אותה טכנולוגיות בעצם סוגרת את הנגישות שלנו לאותו עולם.
כל כך הרבה e כל כך מעט למידה
עיונים בטכנולוגיה, גליון 35, נובמבר 2001
   

אני לא הראשון להגיד את זה (ובוודאי לא האחרון) אבל גם אני הרגשתי צורך להעמיד מספר סימני שאלה בנוגע לבהלה ללמידה באמצעות האינטרנט.

אני ואתה והעין הדיגיטלית הפקוחה
גולשים בקשר, גליון 9, אוטובר 2001
    אולי זה לא קשור ישירות לחינוך, אבל אין ספק ששאלות של חשיפה ושל פרטיות שמתעוררות בעקבות השימוש הנרחב בכלים דיגיטליים מעוררות שאלות גם בשדה החינוכי.
מהו Hotmail ומי זקוק לו?
גולשים בקשר, גליון 8,פברואר 2001
    במידה מסויימת, הסבר על הכלי. אבל המאמר גם מנסה לבחון כיצד כלי פשוט כמו ה-Hotmail יכול להשפיע על דרכי העבודה שלנו בחינוך.
בגדי המורה הווירטואלי המסודרים
גולשים בקשר, גליון 7, ספטמבר 2000
    מה זה משנה שאני יושב בפיג'מה (או בלי) כאשר אני פועל כמורה וירטואלי? ואולי בכל זאת, יש בכך משמעות לא מעטה?
האינטרנט ומערכת החינוך - הילכו השניים יחדיו?
עיונים בטכנולוגיה, גליון 31, דצמבר 1999
    לקראת המילניום החדשה היה נראה שכולם משוכנעים שהחדירה של האינטרנט לשדה החינוכי גם מובטח וגם רצוי. ראיתי צורך לבדוק אם אולי בכל זאת החיבור ביניהם היה כל כך הגיוני.
זה כן לאינטרנט
עיונים בטכנולוגיה, גליון 30, מאי 1999
    לא תמיד פשוט למערכת החינוכית ליישר קו עם הפתיחות שהאינטרנט דורש.
אבל מה עושים עם זה?
לא פורסם, מרץ 1998
    לא תמיד קל ללמד מורים להשתמש בכלים אינטרנטיים בסיסיים. אבל אם מצליחים בזה, המשימה הבאה עוד יותר קשה: להתחיל לחשוב על כיצד השימוש בכלים האלה יכול לשנות את סגנון ההוראה שלנו.
המידע וערכו
לא פורסם, דצמבר 1997
    נדמה שכולם כותבים מאמרים על כיצד להעריך את המידע שמוצאים באינטרנט. לצערי, רוב המאמרים האלה מתמקדים ב-"זהה את הסיומת", כאילו שיש בכך משמעות כבדת משקל. אני ניסיתי לבחון את הסוגיה מזווית קצת אחרת.
האם נעלה למידה משמעותית ברשתנו?
עיונים בטכנולוגיה (של אורט), גליון 25, דצמבר 1996
    הנסיון הראשון שלי בתחום החשיבה על הנייר (או בביטים) על השילוב של האינטרנט לתוך תהליך הלמידה. לטוב או לרע, מתברר במבט לאחור שהחשיבה הזאת לא השתנתה בהרבה מאז, יותר מחמש שנים מאוחר יותר.
למידה מרחוק משולבת אינטרנט:
סקירה על הקיים וכיוונים לנסיון

מסמך שהוכן לקראת הקמת בית ספר אביב, מרץ 1996
    בית ספר אביב, "בית הספר הווירטואלי הראשון בישראל", הוקם כשיתוף פעולה בין אורט לבין סנונית. מספר פגישות קדמו להקמה הפורמלית, וכל צד ניסה ללמוד את הנושא של למידה באמצעות האינטרנט. המסמך הזה הוגש מטעם אורט לפגישות ההקמה האלה. אפשר לכנות אותו הנדוניה של אורט לקראת החתונה.

כתבות נוספות נמצאות באחד מהפרויקטים הנוכחיים שלי, עלון אינטרנטי מזדמן בשם אינטרנט בחינוך.