2.

אילו סוגי אינטראקציות מתרחשים בסביבה הממוחשבת?
 
להמחשת החלק הזה, עיינו בדוגמאות הבאות:
התעודה של שחר
מידעון להורים
מידעון לילדי הגן
הילדים כותבים במחשב כיחידים, בזוגות ולעתים בקבוצה. בעקבות ההתנסות בבתי-הספר נתאר את התהליכים המתרחשים ליד המחשב בהתאם לסוגי האינטראקציות:
  למידה יחידנית
  למידה משותפת
  הדרכת מורה


     
  למידה יחידנית מול מחשב
במהלך הפעילות במחשב בכלל וההתנסות בכתיבה בפרט, מפתחים הילדים מושגים ותובנות לגבי הטכנולוגיה ואופן הכתיבה. לעתים קרובות הם משתפים בכך את המורה ואת חבריהם לכיתה. לפעמים המושגים שיש לילדים וההתנהגויות שלהם מושפעים מהטכנולוגיה המסורתית המוכרת להם, למשל:
הילד חושב שלא יוכל להמשיך לכתוב, מכיוון שהטקסט ממלא את המסך ונדמה לו שמצע הכתיבה הסתיים.
ילד בטוח שלא יוכל להפסיק לכתוב מכיוון שמצע הכתיבה לא נגמר - המסך ממשיך להיגלל עוד ועוד.
  ילד כותב שלוש שורות על המסך ובטוח שהדף מלא, אך כאשר הוא מוציא להדפסה, הוא נוכח שהטקסט כתוב על חלק קטן ביותר של הדף.
  ילד שבודק כל הזמן מתי יצטרך לעבור לשורה הבאה, מופתע כאשר הוא מגלה שהמחשב עושה זאת באופן אוטומטי.
  בעקבות ההתנסויות והדיונים על הדברים, הילדים משכללים את התובנות שלהם על הטכנולוגיה ולומדים כיצד לנצלה ביעילות.
מתי כדאי להפנות ילדים לכתיבה יחידנית?
לכתיבה יחידנית יש ערך רב באותם מקרים שבהם הילד מתמקד ברעיונותיו שלו או בנושאים הקשורים לצרכיו האישיים ולעבודה עצמית בתחום הלימודי. למשל: תיאור חלום שחלם או חוויותיו האישיות, כתיבת ברכות, למידה יחידנית. במצבים כאלה כדאי שהילד יעבוד ביחידות מול המחשב.

     
  אינטראקציות בין ילדים סביב מחשב
לפעילות המשותפת במחשב מספר יתרונות:
בתחום הכתיבה ומיומנויות השימוש במחשב
הפעילות המשותפת מאפשרת השבחת תוצרי הכתיבה ושכלול מיומנויות השימוש במחשב של הילדים תוך הפריה הדדית. ההתייעצויות, שהן תוצאה של מפגשים, לא תמיד באות לידי ביטוי במהלך כתיבה במחברת או על דף. מניסיוננו, גם אם מתקיימת עבודה משותפת על דף נייר או במחברת, האינטראקציה בין הילדים הרבה יותר מסובכת מאשר האינטראקציה מול המסך. הדבר נובע אולי מ"העקבות" שמשאירים התיקונים בכתב היד, ולכן ההתלבטויות וההתייעצויות מעטות יותר. יש מחקרים המעידים כי מסך המחשב נתפס על-ידי הילדים כמשטח כתיבה פחות קבוע מאשר משטח כתיבה של פלט המחשב, ופלט המחשב נתפס כמשטח פחות קבוע מהכתיבה הידנית על-פיסת נייר. במהלך הכתיבה, על-פי הצרכים, הילדים מלמדים זה את זה מיומנויות מחשב שהם מכירים ומתלבטים יחד אילו יישומים מתאימים למטרותיהם. לדוגמה: ילד המדגים לחברו כיצד לכתוב כותרת לסיפור על מנת שתהיה בולטת ותמשוך את הקורא.
  Cochyan Smith, M. (1991). Word processing and writing in elementary classrooms: A critical reviw of related litevatave. Review of Educational Research, 61 (1), 107-155.
בתחום הקוגניטיבי והמטה-לשוני
אחד היתרונות של פעילות משותפת הוא ההמללה של החשיבה, ההתלבטות המשותפת, וחיפוש פתרון לבעיות שנוצרות. הילדים מתייעצים ביניהם כיצד לכתוב - מבחינת המבנה הלשוני, מוסכמות הכתיבה, התכנים והעיצוב של הטקסט. בדרך זו מתפתח דיון לא רק על הטקסט, אלא גם על דרכי היצירה של הטקסט ברמה המטה-לשונית.
בתחום החברתי
במהלך פעילותם במחשב הילדים מפתחים מערכת קשרים מיוחדת. למשל, הם מנהלים ביניהם "תורנות כתיבה" וסופרים כמה אותיות או מילים כל אחד כותב - "אני אות ואתה אות" או "אני מילה ואתה מילה". כאשר הם פועלים במשותף, עליהם להתחשב זה בזה, לאפשר אחד לשני הזדמנויות להבעת רעיונות ולכתיבה. עליהם ללמוד להגיב לדברי האחר מתוך כבוד הדדי ולייעץ בתהליך של כתיבת עמיתים, הכל מתוך התחשבות בכותב הטקסט. שיתוף פעולה מסוג זה תורם רבות לפן החברתי, להכרות מעמיקה יותר בין הילדים, מעודד סיוע הדדי ומאפשר למורה לדון עם הילדים בסוגיות אתיות סביב העבודה בסביבה הממוחשבת.
  דוגמאות לאינטראקציות של ילדים בסביבת המחשב
  דניאל המדגים לרן כיצד ניתן לכתוב במחשב ברצף, שכן המחשב "יודע" להעביר לשורה חדשה באופן אוטומטי.
  יניב ואור גילו את גופן הכתב (כתב עגול) תוך חיפוש ותעייה ובחינת הגופנים השונים. ילדים אחרים בכיתה ביקשו לדעת כיצד ניתן לכתוב כך - ומהר מאוד כמעט כל הכיתה ידעה לקשר בין האותיות בדפוס שעל המקלדת ובין אותיות כתב היד שעל המסך ועל פלט המחשב. גילוי זה העלה אצל המורה שאלה: כיצד והאם ללמד בצורה מובנית ומסודרת את הכתיבה בכתב, על-פי חוברת שנרכשה, כי הרי הילדים מכירים את אותיות כתב היד באמצעות המחשב.
  סיון ודפנה כותבות סיפור ומראות האחת לשנייה עם אצבע על המסך ואומרות: "את כתבת עד פה, עכשיו אני צריכה לכתוב עד פה".
  ערן וגל המתלבטים האם את האות האחרונה במילה "עצים" כותבים במ"ם רגילה או במ"ם סופית.
  שי כתב: "גילי יצא לבחוץ", ואופיר, חברו, מתקן: "גילי יצא לשחק בחוץ".
  מתי כדאי להציע לילדים לעבוד בזוגות?
כדאי לכתוב במחשב בזוגות, כאשר המשימה משותפת לשני הילדים, או כאשר אחד מהם מוזמן להתייחס לְמה שכתב חברו.
  חשוב לתת את הדעת מי מהילדים יעבדו יחד מבחינת כישוריהם הלשוניים, המחשביים והחברתיים כדי שתהיה הפריה הדדית ביניהם.

     
  אינטראקציות ילד-מורה-מחשב
  בסיטואציות של למידה או פעילות משותפת מול המחשב משתנים יחסי הגומלין וסוג הדיאלוג בין מורה לתלמידים.

המורה היא בעלת הניסיון והסמכות בתחום השפה, המיומנויות ואסטרטגיות הלמידה, והילדים הם לא פעם המומחים בנושא הטכנולוגי; זאת, בדרך כלל, במקומות שלילדים יש מחשבים בבית. במקומות שלא רבים המחשבים בבתי הילדים, המורות והילדים לומדים ביחד את מיומנויות המחשב.

סיטואציה של הוראה פרטנית או בקבוצות קטנות ליד המחשב מאפשרת למורה להכיר מקרוב את החשיבה של הילדים, את התחומים החזקים אצלם, כמו גם את אלה היותר חלשים. העבודה המשותפת של המורה עם הילדים והשיח שבעקבותיה יוצרים הזדמנויות אמתיות להעלאת נושאים שונים לדיון בינה לבין התלמידים. התלמידים, מצדם, יכולים להביע רצון ללמוד בדרך כזו או אחרת, ליזום פעולות, להציע דרכי הערכה ולנמק את דבריהם תוך כדי דיון עם המורה.

דוגמאות לאינטראקציות של מורה ותלמידים בסביבה ממוחשבת:
  המורה חוזרת עם עומר לטקסט שנכתב יום קודם ומבקשת ממנו לקרוא. היא שואלת את עומר האם ברצונו לתקן, להוסיף, לגרוע וכו'. המורה מתערבת בכתיבה על סמך היכרותה עם עומר ועם יכולותיו על מנת לקדמו ברצף ההתפתחותי המתאים לו.
  במהלך שיחה על הכותרת המתאימה לסיפור, הילה מדגימה למורה כיצד ניתן לעצב כותרת.
  תום, שכתב סיפור בצורה של רשימה (שורות קצרות ממוספרות), הופך את הטקסט לסיפור תוך כדי התייעצות עם המורה כיצד ניתן לעשות זאת.
  אפיוני ההוראה הישירה בסביבת המחשב
  הוראה באמצעות הדגמה.
  שכתוב ושיפור באמצעות משוב.
  שתי צורות מפגש אלה של המורה עם התלמידים יכולות להיות מתוכננות או מזדמנות.
ניתן לארגן את זמן המורה בעזרת הטבלה שלהלן:

  מתוכנן מזדמן
הדגמה של המורה (הקניה)    
תגובה או משוב על פעילות הילד    


לשאלה הבאה


לדף הראשי של השאלות